Genel anestezi uygulanmakta olan burun estetiği ameliyatında cerrahi müdahale yaklaşık 2 saat sürmektedir. Burun estetiği ameliyatı sonrasında ise aynı gün ya da ertesi gün taburcu olarak hastalar eve gidebilmektedir. Hastaların birkaç gün dinlenmesi gereken sürenin ardından yapılacak olan doktor kontrolü sonrasında ise iş hayatına dönmeleri mümkündür.
Burun estetiği ameliyatı sonrasında doktorunuz tarafından verilecek olan ilaçları kullanması doğrultusunda ağrılar en aza inecektir. Doktorlar tarafından zorunlu ihtiyaçların dışında birkaç gün yataktan kalkılmaması öneriler arasındadır. Buruna uygulanan tampon sebebiyle nefes almada zorluk yaşanabileceğinden dolayı daha çok ağızdan nefes alınmalıdır. Hapşırma eyleminin hissedildiği durumlarda ise ağız açık olacak şekilde derince nefes alınarak bu durum atlatılabilir. Burundaki tamponların çıkarılması sonrasındaki 1 ile 4 aylık süreç içerisinde nefes almada zorluk devam edebilir.
Burun Estetiği Öncesindeki Süreç
Ameliyat öncesinde doktor ile görüşme sırasında hastalar daha önceden geçirmiş oldukları ameliyatları, kullandıkları ilaçları veya varsa sigara kullanımı ve solunum güçlüğü gibi bilgileri doktora iletmelidir. Yapılacak olan cerrahi müdahale için bazı ilaçlar ve tütün kullanımının sonlandırılması istenebilir. Estetik amaçlı olan bu ameliyatın ücreti bazı sigorta poliçeleri tarafından ödenmez ve klinik tarafından belirtilen burun estetiği fiyatları hastalar tarafından karşılanır.
Burun Estetiği Ameliyatı Süreci
Burun delikleri içerisinden yapılacak olan kesimler cerrahi müdahalenin ilk aşamasıdır. Daha sonra hastanın burnundaki problemlere bağlı olarak, varsa burnun sırtındaki, ucundaki ve içindeki sorunlar giderilir. Bu işlemlerin sonrasında ise burun deliklerine tampon uygulandıktan sonra alçı atel ile kaplanır ve ameliyat sonlandırılır. Hastanın göz kapaklarında meydana gelebilecek morluk ve şişliği en aza indirebilmek amacıyla göz kapaklarına flaster uygulanır. Burun estetiği ameliyatı sonrasında halsizlik, burun ağrısı veya baş ağrısı gibi şikayetler meydana gelebilmektedir.
Burun Estetiği Ameliyatı Sonrasında Görülen Komplikasyonlar
Burun estetiği ameliyatı sonrasında komplikasyonların oluşma riski, müdahaleyi yapacak olan cerrahın deneyimi ile orantılıdır. Ancak en deneyimli cerrahlar tarafından yapılan müdahaleler sonrasında bile belirli bir oranda risk mevcuttur. Burunda meydana gelecek kanama enfeksiyon gibi unsurlar bu risklere örnek gösterilebilir. Burun deliklerinde yapılacak küçültme ameliyatı (açık burun ameliyatı) dışında kalan estetik müdahalelerde, ameliyatın burun delikleri içerisinden gerçekleşmesi sebebiyle iz görülmez, açık olan yapılan burun ameliyatı sonrasında ise burnun alt kısmında iz oluşmaktadır.
Burun Ameliyat Sonrasında İyileşme Süresi
Hasta bir hafta süreyle burnunun üzerinde küçük bir alçı taşır. İlk birkaç gün burundan hafif kan sızıntılarının olması doğaldır. Birkaç hafta süre boyunca burundaki ödem sebebiyle hastada nefes alma güçlüğü olabilir. İlk bir hafta içinde (alçılı dönemde) hasta hemen her istediğini yapabilir; herhangi bir kısıtlama söz konusu değildir. Alçıyı ıslatmamak koşuluyla duş alabilir, dışarıya çıkabilir, işine gidebilir. En dikkat edilmesi gereken konu 4 ay gözlük kullanılmaması gerektiğidir. Direkt temas gerektiren sporlardan uzak durulması önerilir. Sekiz ay boyunca belirli aralıklarla doktorunuz tarafından kontrol edilmeniz uygun olur. Bir hafta sonunda burnun üzerindeki alçı alınır ve hastanın ayna ile olan dostluğu başlar!
Dikkat Edilmesi Gerekenler
• Burun estetiği sonrasında yerleştirilen tamponlar nefes almanızda, göz kapaklarında bulunan flasterlar ise görmenizde zorluğa sebebiyet verir. Bunlara doktor tarafından çıkarılana kadar dokunulmaması gerekmektedir.
• Burun estetiği sonrasında yerleştirilen tamponlar nefes almanızda, göz kapaklarında bulunan flasterlar ise görmenizde zorluğa sebebiyet verir. Bunlara doktor tarafından çıkarılana kadar dokunulmaması gerekmektedir.
• Uyuma veya dinlenme esnasında en az iki yastık kullanmaya dikkat edilmelidir. Başı yüksek tutmak, oluşabilecek şişlik ve morlukların en aza inmesini sağlayacaktır.
• Burundan ara sıra az miktarda sızıntı şeklinde kan gelmesi normal bir durumdur. Ancak uzun sürmesi durumunda doktorunuza bildirilmelidir.
• Ameliyat sürecinde uygulanan alçı atelin doktor tarafından belirttiği zamanda çıkarılması, burnun şekillenmesi açısından daha iyi sonuç almaya yarayacaktır.
• Diş fırçalarken yumuşak diş fırçası kullanmalı ve burnunuzla oynamayıp darbe almamaya çalışmalısınız.
• Alçı atelin çıkarılmasından sonra burnunuz size fazla kalkık gelebilir. 5-10 derecelik bir inme ilk ay içerisinde gerçekleşecektir.