Burun Estetiği Ameliyat Aşamaları
Burun estetiği operasyonlarında burunda uygulanacak yöntem ve operasyon sonucunda amaçlanan burun doğrultusunda farklı yöntemler uygulanmakta ve bu yöntemlere göre aşamalardan geçilmektedir. Fakat genel olarak burun estetiği operasyonlarında uygulanan aşamalar şu şekildedir.
1- Anestezi
Burun estetiği ameliyatları, uzun sürdüğü ve acı veren operasyonlar olduğu için genellikle genel anestezi yöntemi ile operasyon gerçekleşmektedir.
2- Kesme işlemi
Operasyonlarda hasta, genellikle genel anestezi ile uyutulduktan sonra buruna müdahale için kesikler açılır. Bu kesikler, ameliyatın açık veya kapalı olarak uygulanmasına göre farklı bölgelerden açılmaktadır. Açık ameliyat tekniği uygulanacak operasyonlarda burun hizasında paralel bir alan kesilir ve müdahale buradan yapılırken kapalı ameliyat tekniği uygulanacak operasyonlarda burunun iç kısmından açılan kesi ile işlem yapılır.
3- Şekillendirme
Burun estetiği ameliyatlarında kesme işleminden sonra gelen aşama; şekillendirmedir. Bu aşamada kesiklerden içeri girilir ve burunda yapılacak müdahale gerçekleşir. Bu müdahaleler, burun kemiğinin kırılarak düzeltilmesi, kıkırdak yapının şekillendirilmesi veya burun ucunun dikleştirmesi gibi olabilir.
4- Yaranın kapatılması
Bu ameliyatlarda şekillendirme aşaması da geçildikten sonra artık ameliyatın müdahale kısmı bitmiş ve açılan kesiklerin kapatılmasına geçilmiştir. Açık ameliyat yöntemi ile gerçekleşen operasyonlarda kesik, burunun dışında olduğu için dikişler gözle görülür bir şekilde atılır ve ameliyatı takip eden birkaç hafta sonunda atılan bu dikişler estetik olmaları nedeniyle kendiliğinden yok olur. Kapalı ameliyat tekniklerinde ise kesikler burunun iç kısmında olması nedeniyle yarar kapatma ve dikiş işlemleri burada uygulanır. Bu bölgeye uygulanan dikişler gözle görülmeyip açık ameliyat tekniği uygulanan ameliyatlarda olduğu gibi birkaç hafta sonra kendiliğinden geçecektir.
5- Yaraya Tampon Uygulanması
Ameliyatın son aşaması olan tampon yerleştirme safhasında burun kemiklerine doğrudan müdahale edilen operasyonlarda burunun iç kısmına tampon uygulanır. Operasyon direk burun çatısını düzeltme amacıyla gerçekleşti ise burun çatısı alçı ve tel yardımıyla sabitlenir ve iyileşme süreci beklenir. Tampon ve alçılama işlemi bittikten sonra hastalar odalarına dinlenmek için gönderilir ve uyandırılırlar. Sonrasında ise ortalama olarak 4- 6 hafta arasında gözle görünen değişmeler gözlemlenir ve ameliyat aşamalarının tamamı sonlanmış olur.